sobota 27. února 2016

Desítka vol. I: 10 oblíbených zdravých kuchařek

Mnohé vášně a závislosti chodí ruku v ruce, tak přesně je to i u mě s knihami a vařením. Těžko přetěžko odolávám nákupu nových kuchařských knih, knihovna v lince ale má svůj omezený prostor, a tak další nákupy zvažuji přepečlivě. Zjevně za mě mluví část mého já, která by chtěla být organizovanější, méně marnotratná, uvědomělejší. Dobře, chtěla bych to tak dělat. Pravda, výsledky žádné nemám a pokušení těžko odolávám. Aktuálně mám na seznamu přání asi 15 kuchařských knih a v hlavě představu, jak zvětšit kuchařkovou knihovnu až ke stropu. Časopisů o vaření se mi také všude válí nespočet. Číst o jídle, inspirovat se, vařit, mluvit o vaření a hlavě jíst ideálně s rodinou a přáteli, to je prostě moje. Dnešní článek z "Desítek" bude věnován mým oblíbeným kuchařkám, ale je doba postní, tak tentokráte zaměřený na zdravé vaření. Jen pro pořádek, fotky knih jsem si tedy bez svolení zapůjčila na www.martinus,cz a www.bookdepository.com.

1. Kuchařka ze Svatojánu, Eva Francová



Výtvarnici Evu Francovou, která vyměnila město za statek ve Svatojánu sleduji na jejím blogu a FB profilu už dlouho. Je to příjemná a okouzlující dáma  s uměleckou duší, která velmi dbá na čerstvost, sezónnost surovin i na další věci okolo běhu roku. Její recepty jsou snadné, dostupné, zdravé a sezónní. Texty v kuchařce jsou čtivé, vlídné, mají smysl a hloubku, fotografie a ilustrace vlastní. A to prostředí! Co víc si přát? Je to ten typ kuchařky, kterou budete přendavat z nočního stolku na kuchyňskou linku. A pokud holdujete luštěninám, jen zajásáte. Kdybyste si měli koupit jen jednu jedinou zdravou kuchařku v češtině, berte tuto.



2. River Cottage Veg Every Day: Hugh Fearnley Whittingstall

Svérázný kuchař, žijící na anglickém venkově je velmi inspirativní chlapík, jeho vegetariánské recepty jsou natolik šik, že ani zapřísáhlý masožravec nebude mít potřebu hledat maso jinde. Nemajíc televizi, nesleduji jeho kuchařské show, ale jeho blog. Kuchařku Veg every day mám plnou lepících proužků s recepty, které musím vyzkoušet. Na svém vařícím blogu jsem představila naše oblíbená víkendová vejce Šakšuka. Žádná z jeho knih bohužel ještě nevyšla v češtině. Nicméně recepty jsou natolik jednoduché, že je v klidu zvládne i neangličtinář. V knize jsou krásné veliké fotky a vůbec, celá kniha jistě stojí za pořízení. Hugh sám ovšem vegetariánem není, stejně jako další autor.

3. Hojnost, Yotam Ottolenghi


Velmi očekávané vydání české verze legendární knihy Plenty, o které slyšel jistě každý, kdo se zajímá o vaření. Yotam je Izraelec, žijící v Londýně, který má neuvěřitelný dar kouzlit se zeleninou a kořením. Jeho recepty působí na první pohled velmi složitě, ale pozor, velká část ingrediencí je koření, nenechte se odradit. Yotam vás naučí, jak třeba do teplého salátu nakombinovat zeleninu tak, jak jste to jistě nikdy předtím nezkoušeli. Je to kniha pro ty, kteří mají chuť se vydat za chutěmi dálek, prošlapat boty při shánění ingrediencí, ale pak si dlouze užívat tu nevšední chuť v ústech. Jako motivaci k pořízení knihy si prolistujte Yotamův sloupek na Guardianu.


4. Recepty z farmářského trhu, Hana Michopulu, I. a II. díl


Zakladatelka Apetitu a propagátorka farmářských trhů u nás zvládne naučit vařit snad úplně každého. Řekla bych, že její Recepty z farmářského trhu musí mít doma každý. Sezónní díly a druhové členění kapitol dělá z knih velmi praktického pomocníka. Recepty jsou účelné, velmi návodně popsané, potřebujete jen skočit na trh pro suroviny, koření a další potřebné jistě najdete ve spíži. Mnohé recepty si jistě získají pevné místo ve vašem vařícím portfoliu, tak jako u nás, např. mrkvové karí či jablečný krambl z I. dílu nebo rychlé noky s chřestem či rajčatový koláč z II. dílu.

5. Lahodně  s Ellou: Ella Woodward

Známá blogerka s citem pro krásu a design zabojovala s nemocí zdravou stravou. Svůj příběh vám nevtíravě šeptá i v knize mezi recepty, svoji veganskou cestu však nechápe jako samospásnou. Její recepty jsou velmi snadné a chutné, často na ně v nejrůznějších obměnách narážíte i na našich blozích. Suroviny jsou běžně dostupné i v průměrné zdravé výživě nebo ve zdravém koutku vašeho hypersuper. Ella se jistě stane inspirací i vám, těžko odolat přírodní nugetě, bezlepkovým wrapům a ořechovým jídlům. Její banánový puding z chia semínek jsem snídala zrovna dnes. Ne nadarmo v Anglii chystají snad již 8. dotisk této knihy. 



6. Hravá škola vaření: Zuzana Pospíšilová, Drahomír Trsťan

Kniha o vaření s dětmi nesmí chybět v žádné domácnosti, kde je srdcem jídelní stůl. Pohádkově podané recepty milé babičky zabaví i menší dítko. Většinu receptů zvládne s menší pomocí předškolák. Kniha je plná cenných rad, jak se k jídlu chovat, jak dbát na čistotu při vaření, jak si suroviny připravit. Většina receptů jsou zdravá jídla, kuřecí řízek však také nechybí. Nejedná se sice o žádné inovativní předpisy, většinu jídel znáte, ale ta forma, jakou je kniha psaná, za to stojí, navíc je doplněna  opravdu nádhernými ilustracemi. Ocení obzvlášť holčičky.




7. Citlivá kuchyně: Markéta Šichtařová

Uznávaná ekonomka a autorka mnoha dalších knih vydala tuto kuchařku, která mě velmi oslovila už svým mottem:"Nevěřím na osud. Život je takovým, jakým si ho uděláme. Jídlo nám k tomu dopomáhej". Markéta je svérázná žena, matka početné rodiny, tak i její recepty mají osobitý rukopis. Jsou to často jídla, která doma běžně vaříváte, ovšem v o dost jednodušší a čistší verzi, bez použití náhražek a jiných zkratek. Konzervativní milovník české kuchyně také nezůstane ošizen. Knihu doporučuji především rodinkám s dětmi, najdete v ní celou řadu receptů na svačiny, polévky a rychlá jídla. Velice oceňuji přehledný fotorejstřík v úvodu knihy.


8. 15 minut v kuchyni: Jamie Oliver

Jamieho miluje celý svět. Zásobuje nás neuvěřitelným množstvím receptů, všude kde se podíváte, najdete Jamieho. Přesto se vám tenhle sympatický Brit hned tak nezají, působí jako váš starý známý z vejšky, věříte mu. Jeho recepty nejsou nikterak složité, obzvláště v  této 15ti minutové knize, která vás naučí, jak si přípravu jídla velmi usnadnit. A opravdu, za 15 minut vaření budete podávat jídlo pro kompletní rodinu a jako bonus, skutečně bude vypadat tak krásně jako na fotce, neboť se stylingem si tento populární šéfkuchař hlavu obzvlášť neláme. Jamie se v této knize zaměřuje na dostupná, zdravá a levná jídla. Zkrátka ideální kuchařka pro ty, co nemají ani času ani peněz nazbyt. 


9. Bjukitchen: Bára Karpíšková

Luxusně vyvedená kniha s precizním stylingem je ideálním dárkem pro někoho, kdo má rád zdravější kuchyni. Bára je činorodá mladá žena, která hodně cestuje po světě, vzdělává se a má tak mile civilní styl psaní. Je ženou Tomáše Karpíška, známého šéfkuchaře, zakladatele Ambiente, což jí ale v psaní kuchařky spíš nepomáhá,  snáší se na ní neoprávněná kritika. Zcela zodpovědně můžu říct, že Bářiny recepty stojí za vyzkoušení, jsou z dostupných surovin, přináší nové kombinace, a tentokrát to nebude jen o vaření, ale i o stolování a hlavně o tom, že je třeba si to posezení u domácího stolu umět užít. Navíc je Bára tak mile rozevlátá, že se kniha fakt hezky čte. 


10. Pohanka ve mlýně a v kuchyni: Zdeněk Šmajstrla

Nadšený mlynář již čtvrté generace a propagátor pohanky v ČR vás knihou nevtíravě pozve k sobě do mlýna u Frenštátu pod Radhoštěm. Nikdo u nás neví o pohance víc než on. Jeho vyprávění je velmi přesvědčivé, že začnete pohanku vyhledávat nejen kvůli blahodárným účinkům rutinu na cévy, ale i kvůli charizmatu tohoto mlynáře. Kniha nabízí recepty na polévky, pomazánky, moučníky, prostě na vše, co jste zvyklí běžně vařit. Dejte šanci pohance, podpořte Šmajstrlu. 






A jaké jsou vaše oblíbené zdravější kuchařky? Budu ráda ze všechny tipy a komentáře. 

7 komentářů:

  1. Nejradej mam Ellu a Kucharku ze Svatojanu. Diky za tipy na dalsi.

    OdpovědětVymazat
  2. Lahodně s Ellou je prozatím jediná kuchařka, kterou jsem si kdy pořídila :-D Ale chystám se na další, takže díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný článek! Miluji čtení a prohlížení kuchařek a docela z nich i vařím :) Mám obě Kuchařky ze Svatojánu, nově teď Ellu, z knihovny jsem měla půjčené kuchařky Hany Michopulu a taky se mi moc líbily. A Jamie a jeho videa... My jíme v podstatě vegetariánsky, takže hledám spíš nemasové kuchařky. Mám ale ráda např. Kuchařku pro dceru, podle které jsem pochopila hodně postupů, je psaná skvěle pro začátečníky. A teď další skvělé tipy od tebe. A jestli to dobře chápu, bude pokračování? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji vřele :-). Kuchařky jsou moje vášeň, brzy vydám další Desítku, nejspíš na téma mezinárodní kuchyně? Kuchařka pro dceru je moc fajn, Florentýna umí, sleduji ji na FB, dost mě baví její výzvy.

      Vymazat
  4. Recepty z farmářského trhu jsou super, mám oba díly a dost podle nich vařím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)